Biodiversitet i døgndrift:

Natureksperter på jagt efter arter i Tofte Skov

45 naturkyndige med hver deres specialviden fandt i løbet af et døgn 1.133 forskellige arter i Tofte Skov og Mose i Lille Vildmose. Der blev fundet sjældne mosser, laver og edderkopper.

Af Jan Skriver

Sjældne planter som dværg-perikon og liden pileurt kom på artslisten sammen med lungelav, der kun vokser få steder i Danmark, da Tofte Skov og Mose i løbet af 24 timer blev undersøgt af natureksperter med hver deres speciale.
Smaragdgedderkoppen kravlede ind på listen sammen med silkeglinsende faldbille og hedegræshoppe. Og sommerfuglen komma-bredpande, der er sjælden, blev artsbestemt i selskab med mere almindelige dukatsommerfugle og blåfugle.

Med kikkert, lup og mikroskop

”Samværet med nørderne er fantastisk som for eksempel unge Johan, der havde fundet en lillebitte edderkop, der kun to gange tidligere var dokumenteret i Danmark. Ved hjælp af mikroskop kunne han forklare nogle små detaljer for artsbestemmelsen, ligesom Irina kunne vise os, hvordan hun sætter artsnavn på sjældne tørvemosser”, siger Thorkild Lund, der er naturvejleder emeritus i Lille Vildmose.
Sammen med Aage V. Jensen Naturfond, der ejer og forvalter Tofte Skov og Mose, var han med til at arrangere BioBlitzen.
Og ulven blev en af 1.133 registrerede arter side om side med storvildt som visent, vildsvin og krondyr og en underskov af bittesmå planter, svampe, insekter og edderkopper på størrelse med et komma. Alle observationer blev tastet ind på portalen Arter.dk.
Mange arter på BioBlitzen krævede specialviden, lup eller mikroskop og opslag i fagbøger, før der kunne sættes navn på fundene. Frem til slutningen af september vil der måske komme flere arter på listen, fordi det er ganske tidskrævende at artsbestemme de mindste arter.
Uanset forskelle i viden, udstyr og teknik var begejstring og naturglæde fællesnævneren for arrangementet, der bæres oppe af naturnørder i ordets bedste betydning.

Fagfolk på fri fod i skov og mose

Irina Goldberg fandt den ekstremt sjældne skør bronzemos, der vokser som en mørkegrøn flade på den bøgestamme, som står omkranset af plankestien. Den vokser i gamle skove med lang kontinuitet og lysåbne forhold.
Skør bronzemos, der dufter frugtagtigt, er tidligere i 2013 fundet i Tofte Skov, men arten er kun dokumenteret fra få lokaliteter i Danmark.
Også sort cypresmos blev fundet og fotograferet af Irina Goldberg i østkanten af Tofte Mose. Siden 2015 er den udover i Tofte Mose kun fundet to andre steder i Vestjylland.
Sort cypresmos har været i kraftig tilbagegang i takt med at hede-arealet i Danmark er blevet mindre, og fordi gødende kvælstof fra nedbøren har fået græsser til at dominere, hvor hedernes plantedække tidligere var præget af lyng, mosser og laver.

En årstid næsten uden fuglesang

Nær de sjældne mosser fandt Mogens Frost og Anton Thøger Larsen lungelav, der med sin tilstedeværelse er med til at give naturskoven sit blå stempel.
Og de gik på jagt efter biller, og fandt en violetrandet løber, en stor glubsk billeart, der er ganske almindelig, men den blev også et nummer på artslisten i selskab med de usædvanlige fund.
Fra fuglefronten lød der melding om kongeørn set af ornitologen Hans Christophersen, der i en årrække har fulgt yngleparrene i Tofte Skov og ved præcist, hvor chancen for en audiens med kongen i skoven er størst.
Da BioBlitzen fandt sted i august var fuglesangen næsten forstummet. Dog kom løvsangeren med på artslisten, da den sang et af sæsonens sidste vers, inden trækket går sydpå.

Øjebliksbillede af et stort område

I 2022 blev der holdt en tilsvarende BioBlitz i Høstemark Skov, hvor facit kom til at lyde på 1.232 arter fundet af 45 fagfolk på skovens og sletternes 574 hektar.
Set i lyset af den kendsgerning var det en umulig opgave at gennemgå Tofte-områdets 4.000 hektar på tilsvarende vis. Det skal siges, at en håndfuld delområder i Tofte Skov og Mose er udlagt til helt uforstyrrede områder, hvor der aldrig færdes mennesker.
”En 24 timer lang BioBlitz vil aldrig kunne yde Tofte Skov fuldkommen retfærdighed, hvad angår antallet af arter i området. Der er så meget forskelligartet natur i denne del af Lille Vildmose, at man ikke kan nå rundt til det hele i løbet af et døgn. Men vi kan få et indtryk, der afspejler områdets store biodiversitet, og som kan være med til at give os en bekræftelse på, at vi forvalter dette unikke område på fornuftig vis. Når et halvt hundrede dedikerede fagfolk med stor viden om deres specialer slippes løs, så får vi et kvalificeret øjebliksbillede af naturens kvalitet”, siger Thomas Holst Christensen, der er driftsleder i Lille Vildmose.

Naturkyndige med friske øjne

En BioBlitz er på sin vis en slags komprimeret Atlas-undersøgelse, hvor man får et årstidsaktuelt billede af naturens velbefindende på flere fronter i det pågældende område. Men der er også sociale og formidlingsmæssige aspekter forbundet med arrangementet.
”På en BioBlitz får vi kontakt med andre grupper af naturspecialister, end vi normalt samarbejder med i det daglige. Vi vil gerne bidrage til, at flere unge bliver fagnørder, der kan give os en endnu større forståelse for mangfoldigheden i vores natur. I det hele taget tror vi på det fornuftige i at inspirere og lade fagfolk se på et områdes naturkvaliteter med friske øjne. Det er også meget vigtigt for os, at understøtte Arter.dk, så alle taster deres observationer ind i denne database, som giver os det nationale overblik over arternes forekomst og udbredelse”, siger Lars Malmborg, der er biolog i Aage V. Jensen Naturfond.

Flere BioBlitzer på ønskesedlen

Der var stor efterspørgsel på at deltage i BioBlitzen i Tofte Skov og Mose. Og det giver god grobund for at slippe en ny omgang naturbegejstring løs i Mellemområdet af Lille Vildmose, måske med en BioBlitz i 2026.
Det vil i hvert fald glæde Dorte og Flemming Sørensen fra Mou, for de færdes stort set dagligt i Mellemområdet, hvor de kender hver en afkrog og særligt har stillet skarpt på områdets rige insektliv.
”Det var spændende at være med i Tofte, men det var ikke let at blive klog på så stort et område på bare et døgn. Vi går efter ’blomsterne og bierne’, altså der hvor der er mad til insekterne. Vi var forundret over de store områder med græs i Tofte. En BioBlitz tidligere på sæsonen ville måske have givet flere arter af sommerfugle. Vi fandt dog den smukke dukatsommerfugl og oplevede den skønne pragtbuksebi. ”Fondens mange naturområder i hele landet står i kø for at få udført BioBlitzer, som vil tilføre ny viden og forståelse for områdernes biodiversitet” siger Lars Malmborg, ”Vi overvejer derfor lige nu, hvor vi skal foretage den næste i 2026”.

Video: Flemming Ahlmann

Fakta om BioBlitz

  • BioBlitz er et koncept, som er udviklet i USA i 1996.
  • Men tager et snapshot – et Blitz – af biodiversiteten – heraf Bio – i et givet område.
  • En BioBlitz bygger på en fælles jagt på så mange arter som muligt i et afgrænset område i et afgrænset tidsrum.
  • I reglen varer en BioBlitz et døgn.
  • Formålet kan have to sider.
    • Det kan handle om at formidle naturværdier populært til den brede offentlighed.
    • Det kan også handle om at skaffe naturdata til målrettet forvaltning og forskning.
  • I Danmark er der afholdt en lang række BioBlitzer de senere år.
  • På Aage V. Jensen Naturfonds ejendomme har der været BioBlitzer i Aaby Mose i Store Vildmose, Høstemark og Tofte Skov i Lille Vildmose og Vaserne ved Furesø.
  • Både i 2018 og 2020 har der været holdt BioBlitzer i Mellemområdet i Lille Vildmose, Det skete på initiativ af Vildmoseforeningen og Thorkild Lund med Lille Vildmosecentret som base.

Fakta om Tofte Skov og Mose

  • Aage V. Jensen Naturfond erhvervede Tofte Skov og Mose i 2003.
  • Området blev købt af Forsikringsselskabet Codan, der havde drevet området primært på grundlag af jagtlige interesser.
  • Tidligere havde Lindenborg Gods ejet Tofte Skov og Mose med skovbrug og jagt som bærende elementer.
  • I årene 1906-1907 etablerede godset et 25 kilometer langt vildthegn omkring området, så det fik karakter af en dyrehave.
  • I 1926 blev der indført vildsvin fra Tyskland.
  • I dag lever Danmarks største bestand af vildsvin på cirka 150 dyr om foråret i området.
  • Bestanden af krondyr, som hører til den oprindelige jyske stamme, tæller cirka 400 dyr om foråret.
  • De senere år er der indført europæiske bisoner, visenter, i Tofte Skov. Bestanden er i 2024 på cirka 30 individer.
  • I Tofte Skov og Mose er der gennem tiden registreret rundt regnet 10.000 arter af planter, insekter, edderkopper, dyr og fugle.
  • Skoven og mosen huser ynglende storfugle som kongeørn, havørn og trane.
  • En håndfuld områder er udlagt til helt uforstyrret område uden adgang for mennesker.

ARTSPORTALEN ARTER

  • Alle registrerede arter under BioBlitzen i Tofte Skov er blevet indberettet til danskernes store artsportal ARTER.dk.
  • Portalen er en gratis, åben digital platform, hvortil alle kan indrapportere observationer af arter, enten det drejer sig om planter, dyr, fugle eller insekter.
  • ARTER.dk bidrager på den måde til vores fælles viden om dansk natur.
  • Der er så at sige fri adgang til alle indsamlede data om arterne i portalen.
  • Enhver kan klikke sig ind og høste ny viden om Danmarks flora og fauna.
  • Projektledere fra Statens Naturhistoriske Museum deltog i BioBlitzen i Høstemark Skov og hjalp deltagerne med at bruge hjemmesiden og den ny app, som registrerer arter med foto, tid og sted.
  • ARTER.dk er udviklet af Miljøstyrelsen og Statens Naturhistoriske Museum i tæt samarbejde med Naturhistorisk Museum i Aarhus.
  • Artsportalen er finansieret af Aage V. Jensen Naturfond, 15. Juni Fonden og Miljøstyrelsen.
  • I august 2024 er der godt 28.000 brugere af Arter.dk.
  • Indtil nu er der i kraft af brugernes observationer registreret omkring 62.000 arter, slægter og familier i den danske natur.
  • Der er flere end 52.000.000 godkendte fund i Arters database, heraf kommer cirka 33.000.000 fra DOFbasen, der er DOF BirdLifes database over dagsaktuelle fund af fugle i Danmark.